YouTube – Ett Socialt medie

YouTube – Ett Socialt medie


Youtube är idag en självklar kanal för korta videoklipp med över 1 miljard videoklipp som visas varje dag på webbplatsen, enligt geek.com. Där finns allt ifrån filmtrailers till informationsfilmer om nya teknikprodukter till hemmagjorda filmer på söta fluffiga kattungar.

2005 såg siten dagens ljus och i slutet av 2008 skapades den svenska versionen. I maj 2010 publicerade Youtube själva att de har haft mer än två miljarder visningar om dagen!

Kort bakgrundsinformation

Videokanalen Youtube Inc. grundades under 2005 av PayPal-kollegorna Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim. Youtubes slogan ” Broadcast Yourself” reflekterar företagets idé och syfte. Kanalen skapades för att erbjuda gratistjänster utan hjälp utifrån. Dock fick kanalen sin första investering i november 2005 av riskkapitalbolaget Sequoia Capital som då investerade 3,5 miljoner. Under 2006 köptes Youtube upp av Google.

Hur Youtube fungerar

För att titta på videoklippen på sidan behövs inget konto, men om ni vill ladda upp ett eller flera klipp behövs ett användarkonto. Utan kostnad kan vem som helst med ett Youtube-konto ladda upp ett videoklipp på max 2 gigabyte och maximum längd på 15 minuter. Vilka som ska ha möjlighet att se klippen kan redigeras i inställningarna vid publicering. Viktigt är att videoklippen inte får innehålla upphovsrättsskyddats material.

Fördelarna med Youtube

Videoblogging har ökat i popularitet på grund av Youtube. Detta har lett till ett visst kändisskap för en del bloggare såsom Shane och Ray William Johnson. För företag är fördelen med att videoblogga att ha ytterligare en mediekanal att nå sina kunder och potentiella kunder genom. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss.