Vad är egentligen en blogg?

Vad är egentligen en blogg?


Enligt Nationalencyklopedin är en blogg en ”personlig och öppen dagbok eller logg på webben, typiskt bestående av regelbundna skriftliga inlägg med personligt hållna iakttagelser och synpunkter på dagsaktuella händelser. Ofta ges länkar till relaterade webbsidor och bloggar. Det sammantagna nätverket av bloggar brukar kallas för bloggosfären”.

Sedan början av 2000-talet har antalet bloggar vuxit enormt och enligt Indexeringstjänsten Technorati skapades det i april 2009 runt 190 000 bloggar över hela världen, varje dag.

Idag finns det flera olika typer av bloggar beroende på vad bloggarna tekniskt är anpassade för, exempelvis fotobloggar och videobloggar. Förutom de olika utformningar som bloggarna kan ha så kan man dela in dem i kategorier. Man kan då tala om affärsbloggar, dagboksbloggar, företagsbloggar, marknadsföringsbloggar, politiska bloggar etcetera. Med de olika underkategorierna av bloggar kommer också olika syften för dem. De kan hjälpa ett företag att sprida information till sina kunder, visa på nya erbjudanden en butik har till att vara som en uppdatering för nära och kära om vad som händer i ens liv.

Bloggarna man är intresserad av och gillar att läsa kan man följa på olika sätt- antingen genom att man söker efter dem i en vanlig sökmotor, såsom Google eller Bing, eller genom att prenumerera på den specifika bloggens inlägg genom ett RSS-flöde eller genom att man besöker en hemsida där man har lagt bokmärken till de bloggar man vill följa.