Twitter – En Microblogg

Twitter – En Microblogg


Mikrobloggen Twitter startades för cirka fem år sedan av amerikanerna Biz Stone, Evan Williams och Jack Dorsey. Världens första twitter-meddelande skickades 21 mars 2006 av och innehöll meddelandet: ”just setting up my twttr”. Ett av de större uppsvingen Twitter haft var under en festival i Texas där de gick från 20 000 Tweets per dag till 60 000. Idag är Tweet-rekordet på 3085 Tweets per sekund. Detta skedde efter att Los Angeles Lakers vann NBA finalen 2010.

Idag används Twitter bland annat som nyhetsflöde av journalister, för företag att förbättra sin kommunikation med sina kunder, till privatpersoners uppdateringar om vardagen.

Mikrobloggen har vuxit till att bli en av de i särklass mest populära sociala medierna som idag finns på marknaden. Twitter användes till och med under den årliga Oscarsgalan av galans ena värd – skådespelaren James Franco – för att ge tittarna en 360-graders vinkel av eventet från den 83:e galan. Idag skickas, enligt Twitter själva, mer än 140 miljoner tweets per dag. Mikrobloggen sägs hantera tre miljarder förfrågningar per dag, vilket gör att Twitter hamnar i samma storleksklass som Yahoo.