Mobilanpassad sökstrategi – Mobil SEO

Mobilanpassad sökstrategi – Mobil SEO


Mobilanpassad hemsida, mobilsida, mobil hemsida, mobil webb-app, oavsett vad man kallar det så är det på frammarsch. Sidägare har börjat inse vikten av att finnas mer tillgängliga på mobila enheter. Det brukar börja med en mobilanpassad hemsida för att förenkla navigeringen och användarupplevelsen på sidan. Nu visar dock en ny rapport och marknadstendenser att det är hög tid att även tänka på sökmotoroptimeringen för mobila enheter.

61% söker i mobiltelefon

iProspect har för femte året i rad släppt en rapport om konsumenters beteende i sökmotorer. Rapporten visar på att 61% av konsumenterna i norden använder sökmotorer i sin mobiltelefon. Den siffran visar på vikten av att ha en sida anpassad för mobiler. Vidare uppgav 50% att de bara läser upp till fyra resultat innan de klickar på ett resultat eller gör en ny sökning. Detta ger sidägarna en utmaning och ett behov av att synas högt upp i sökresultaten.

Mobil SEO

Sökmotoroptimering för mobila enheter är relativt outforskad mark. Så sent som 6 juni i år släppte Google sina rekommendationer för smartphone-optimerade sidor. De rekommendationer Google går ut med är en viktig grundsten i sökmotoroptimering då det ofta går ut på att göra det ”bekvämt” för Google att läsa av sidan. Deras rekommendationer fokuserar främst på tekniken i sidan. Google rekommenderar framförallt så kallade responsiva sidor. Det innebär att innehållet anpassar sig efter den enhet det visas på. Sidan kan ha samma URL:er (adresser) och HTML för alla enheter medan CSS:en styr hur sidan renderas. Det är inte helt förvånande att Googles förstahandsval föll på responsiv design då det gör det enkelt att dela länkar samtidigt som Google bara behöver indexera en sida. Google har listat vilka typer av sidor de stödjer:

  • Responsiv design där URL:er och HTML är densamma för mobil och fullskalig sida
  • Sidor som dynamiskt stödjer flera enheter med samma URL:er men använder olika HTML (och CSS)
  • Sidor som har helt separerade sidor för mobil och fullskalig sida.

Sammanfattning

Att skaffa en mobilanpassad hemsida är väldigt viktigt för att användarna ska få den bästa möjliga upplevelsen på en sida. Jag tror att det är hög tid för företag att satsa på den mobila marknaden då den är här för att stanna och ständigt växer. Man ser även att köpstyrkan ökar hos mobila användare vilket kan ge en väldigt intressant utveckling.

När man väl tar beslutet att skaffa en mobilanpassad hemsida är det viktigt att man tänker efter före och utvärderar vad man vill få ut av sidan; hur lätt den skall vara att uppdatera, om den skall vara responsiv eller om man har behov av en webb-app med mer mobiloptimerad design och funktionalitet. Att göra rätt val av plattform och konfiguration är inte det lättaste men väldigt viktigt för att få ut det mesta av sidan i sökmotorer och användning. En investering av tid och pengar i en utvärdering är inte bara viktigt utan även, rätt utfört, det mest försvarbara ekonomiskt. Är du intresserad eller har frågor kring mobilanpassning, tveka inte att höra av dig!