LinkedIn – Din professionella sida

LinkedIn – Din professionella sida


Till skillnad från Facebook har LinkedIn fokus på personers professionella liv och nådde för en dryg vecka sedan en miljon svenska användare. Trots detta är en relativt tom och ogenomtänkt profil en vanlig syn. Vanligt är att folk lägger tid på deras Facebook-profil men ofta negligerar LinkedIn. Ur ett professionellt hänseende är det självklart viktigt att även det som syns på Facebook är representativt men snäppet viktigare kan LinkedIn tyckas vara.

LinkedIn används ofta till att lägga till affärsbekanta man kanske bara träffat en gång eller till och med personer man inte träffat men tycker är intressanta. Då tröskeln är väldigt låg för att koppla samman sig med andra personer är det viktigt att tydligt visa vem man är och vad man är bra på. Sätter man upp sin LinkedIn-profil (även företagssida) på ett bra sätt kan det ge många positiva effekter såsom nya kunder, anställda eller jobberbjudande. Hur ser din sida ut?

 

Ge dig själv ett ansikte på LinkedIn

LinkedIn är inte det lättaste när det kommer till att konfigurera upp sin sida men letar man lite finns det många guldgruvor. Här kommer lite tips på vad du bör göra:

  • Kanske självklart men ladda upp en bild. Annars är risken att det känns som att det inte finns någon bakom kontot.
  • Skaffa ditt namn som länk till din profil: http://www.linkedin.com/in/namn. Du väljer länk genom att hålla muspekaren över ditt namn i högra översta hörnet. Klicka på ”Settings”, i den nedersta boxen finns en rubrik som heter ”Helpful links”. Där hittar du ett alternativ som heter ”Edit your public profile”. När du klickat där får du fram en ny sida. I högra spalten längst ner (eller längst upp, varierar) kan du ändra din publika URL (länk) till din profil. Inte helt lätt att hitta men väl värt det!
  • Bygg ditt nätverk, lägg till alla vänner, kollegor och andra självklara kontakter. Tänk även på att det på LinkedIn krävs väldigt lite för att det ska anses okej att lägga till kontakter. Personer du träffat på mingel, möten eller lunchen är helt okej att lägga till. Utnyttja det!
  • Använd inte standard invite to connect-frasen. Skriv ett personligt meddelande så får du ett bättre utfall.
  • Se till att fylla i ”Websites” med länkar till ditt företags hemsida. Du kan använda nyckelord i länken, gör du det så får er hemsida lite gratis sökmotoroptimering då Google gillar när stora sidor länkar till dig. Gå till ”Edit profile”, Välj ”Other”, välj vilka keywords du vill trycka på och länka till relevant del på din hemsida.
  • Ge och få rekommendationer, de personliga rekommendationerna väger tungt. Uppmana dina vänner att rekommendera dig och var själv frikostig med det till de som förtjänar rekommendationer.
  • Precis som Facebook har LinkedIn en avancerad sökmotor. Att folk får fram dig på specifika sökord är baserat på traditionell sökmotoroptimering. Tänk på det när du skriver din ”Summary”; hellre långt än kort och mycket sökord som relaterar till dig.

Personligen får jag erkänna att jag inte lever som jag lär och drar till med en ursäkt att jag ”inte haft tid”. Det är precis vad det är; en ursäkt. Med en miljon svenska användare, det vill säga möjliga kunder, leverantörer, anställda och/eller vänner så är det dags att ta sig i kragen och lägga till ”det lilla extra” på sin profil. Eller vad säger ni?

Vi ses på linkedIn!