Googles Historia

Googles Historia


Hur uppkom Google och hur lyckades Google växa till det fenomen det är idag? Här kommer en kort inblick i historien bakom företaget Google och deras sökmotor.

Google Inc grundades den 27 September 1998 av Larry Page och Sergey Brin, och deras absolut största produkt är Googles sökmotor. Google sägs ha börjat ta marknadsandelar från konkurrenten Altavista efter att Altavista börjat använda sig av stora reklambanners på sin sida på slutet av 90-talet. Nu är Googles sökmotor absolut marknadsledande med siffror på över 70% av världens alla internetsökningar (i Sverige upp till 90%). Google har även utökat sina sökfunktioner med; Google Bilder (sökfunktion för bilder på nätet), Google Nyheter, Google Grupper och Google Bloggsök. Google har även en rad andra funktioner som blivit riktigt stora, som deras mailfunktion Gmail och deras kartsystem Google Earth.

2006 köpte Google upp videotjänsten YouTube för 12 miljarder kronor, och blev därmed en av världens största videotjänster på nätet. Nu har även Google börjat slå sig in på mobilmarknaden i form av det nya mobil-operativsystemet Android.

En stor anledning till Googles framgång som sökmotor ligger i de system som Google hanterar sökningarna på. Det är kring det här systemet som man idag försöker bygga hemsidor för att de ska bli mer ”populära” än andra och därmed synas mer på Googles sökningar. Att bygga hemsidor som gör det lättare för sökmotorer som Google att hitta en kallas för SEO – Search Engine Optimising( Sökmotoroptimering ). Läs mer om SEO och Googles söksystem.