Facebook planerar mobilannons-plattform

Facebook planerar mobilannons-plattform


Facebook planerar att lansera ett annonssystem som håller koll på vilka appar användaren har. Detta gör att de kommer kunna rikta annonserna betydligt mer exakt.

Facebook har oroat sig för hur de ska kunna nå ut med sina annonser till mobiler. Man har bland annat möjliggjort för annonsörer att annonsera med så kallade ”sponsrade händelser” som kan riktas till mobiler specifikt. Ett flertal studier visar på att dessa ger ett bra utfall i jämförelse med motsvarigheten på datorer. Facebook ser ut att dra detta ett steg längre genom att ha koll på användarnas kopplingar till Facebook i andra mobilapplikationer (Facebook connect). Detta ger dom möjlighet att se vad du har för appar och intressen för att kunna matcha det med annonserna de visar upp för dig.

Det nya systemet passar utmärkt för att marknadsföra andra applikationer och det kan i sin tur generera stora intäkter till Facebook om de debiterar per installation. Tjänsten sägs lanseras i slutet av månaden och annonserna placeras i nyhetsflödet.

Integritet?

Efter att nyheten om annonssystemet kommit ut har det diskuterats mycket kring användarintegriteten. Visst kan man bli lite tveksam till att Facebook ska veta vilka appar man installerat på sin telefon, förutsatt att de inte tillåter användaren att välja att informationen inte ska kunna användas till marknadsföring. I relation till Googles spårning av användares rörelsemönster eller all den information Facebook redan har om användare så känns Facebooks nytillskott inte så farligt.

En sak är dock säker; Facebook är ute efter att börja tjäna pengar på sina mobila användare. Inte helt förvånande då hälften av deras användare går in via mobilen samtidigt som Facebook, sedan börsnoteringen, har stora krav på sig att börja generera mer pengar. Vi kommer sannolikt se fler lösningar på mobila annonser genom Facebook inom närmsta tiden, vad tycker ni om denna?