Ny snabbare facebook-app på Appstore

Ny snabbare facebook-app på Appstore


Facebook släppte under torsdagen en uppdatering på deras iPhone-app. Uppdateringen skiljer sig inte så mycket grafiskt från förra versionen. Trots det är den omskriven från grunden, detta för att framförallt snabba upp den. Just hastigheten och responsiviteten har kritiserats starkt i den gamla versionen. Med den nya appen har de verkligen tagit sig runt dessa problem och byggt en riktigt snabb app. Klicka vidare för att läsa mer


Den tidigare versionen av Facebook-appen byggdes i HTML5 paketerat i ”native”-kod. Detta tillät Facebook att göra vissa uppdateringar utan att användaren behövde ladda ner en uppdatering. Det gav dom även möjligheter att enkelt testa nya funktioner samt att de kunde nyttja stor del av koden i flera plattformar. Nackdelen med detta var att tekniken inte alltid är optimalt ur hastighetssynpunkt och i just Facebooks fall fungerade det mycket dåligt.

Den nya versionen är byggd ”native” i Objective-C vilket är det språk man vanligtvis bygger iPhone-appar i. Nackdelen med detta är att appen blir svår att uppdatera utan att användaren laddar ner en ny version. Fördelarna är dock många men framförallt så har appen blivit dubbelt så snabb och har betydligt bättre ”touch and feel”. Facebook har inte fokuserat på ny design eller nya funktioner. Det har dock tillkommit några nya småfunktioner samtidigt som designen känns mer användarvänlig och förädlad.

Några nya funktioner

Nedan följer några av nyheterna i Facebook-appen:

New Stories
När det hänt något nytt i timelinen så får man fram en box högst upp som meddelar hur många nya poster som tillkommit. Liknande funktion finns för nya kommentarer på poster.

Snabbare och bättre bildhantering
Bilder laddas betydligt snabbare nu och menyalternativen har designats om. Man har även infört en smart funktion för att stänga bilder; vilket görs genom att swipe:a uppåt eller neråt.

Omdesignade Likes
När man klickar like på något i news feeden så animeras tummen samt markerar tydligt att man like:at.

Meddelanden
Man kan nu bifoga sin position när man skickar meddelande till någon. Facebook har även lagt till möjligheten att enkelt dra igång grupp-chattar.

Denna version omfattar även iPad-appen som fått samma snabbhet och känsla. Det saknas dock fortfarande funktioner som många önskat sig, såsom att kunna tagga personer i inlägg.

Den här uppdateringen var riktigt lyckad enligt mig. Det gör inte så mycket att det inte kom så mycket nya funktioner. Facebooks problem var större än så då deras tidigare app var riktigt seg och näst intill oanvändbar. Det här visar tydligt att det lönar sig med: ”Gör om, gör rätt”. Bara att scrolla genom news feeden är ett nöje!

Man kan dock fråga sig vad som hände med rotations-stödet av appen. Personligen hade jag gärna velat ha möjlighet att använda appen i landskapsläge.