Facebook – Ett socialt nätverk

Facebook – Ett socialt nätverk


The Facebook’ grundades 4 februari 2004 av Harvard-studenten Mark Zuckerberg. Hemsidan startades för att skapa och hålla kontakten mellan Harvards studenter. I mitten av 2005 köpte Mark Zuckerberg och gruppen bakom ‘The Facebook’ upp domänen Facebook.com från företaget AboutFace Corporation för 200 000 dollar.

26 september 2006 öppnades Facebook upp för alla över 13 år och som ägde en giltig e-postadress. Facebook gick där från att vara en sida endast för Harvard-studenter, sen en sida för andra Universitet i USA, för att idag vara ett socialt nätverk för användare världen över.

Idag är Facebook en social mötesplats för användare i hela världen och används av över 500 miljoner aktiva användare världen över. Domänen har blivit lika självklar som tjänsten i sig och är värderad till mycket mer än domänen köptes för 2005. En av de faktorer som har ansetts ligga bakom dess otroliga framgång är att användarna registrerar sig med sina riktiga namn med en profilbild till dem. Idag kan användarna också logga in från alla telefoner med tillgång till internet. Mobilanvändarna är idag dubbelt så aktiva på Facebook som de som endast loggar in via datorn.

Den 24 oktober 2007 köpte Microsoft 1,6 % av företaget Facebook för ett värde av 240 miljoner dollar. Det gjorde att företaget blev noterat till ett värde av 15 miljarder dollar. Det motsvarar ungefär 105 miljarder kronor. Då är de värt att nämna att Facebook först började gå plus på sin verksamhet i september 2009. Idag, cirka sju år efter Facebooks start, anses varje användare vara värd 600 kronor per användare i reklamintäkter. Då det är gratis att vara medlem på Facebook är detta en väldigt tacksam och utbredd reklamkanal. Bolaget passerade på kort tid sin stora konkurrent Myspace och under 2010 gick Facebook om Google och blev den mest besökta hemsidan i USA. Möjligheterna till snabb och bred marknadsföring är stor i både Sverige och resten av världen. En tilltänkt kund kan ha vänner över hela världen, vilket kan ge en mun till mun-spridning över flera länders gränser.