6 trender inom webbutveckling

6 trender inom webbutveckling


Så här långt har 2012 givit oss några riktigt intressanta förändringar inom webbutveckling. Här nedan kommer jag lista några av trender som är intressanta just nu.

Nya standarder

Genom uppdateringar av webbläsarna har HTML5 och CSS3 övertagit en stor del av utvecklingen av moderna hemsidor. I kombination med lösningar baserade i Javascript kan bakåtkompatibiliteten fortfarande hållas på en godtagbar nivå samtidigt som nya webbläsare gynnas. Nu när till och med Internet Explorer fullt ut stödjer senaste webbstandarden kan inget stoppa den.

Responsiv design

Genom enkla ramverk i kombination med en ökande mängd besökare genom mobila enheter så blir responsiv design allt populärare. Precis som jag skrev i min tidigare artikel är dock inte frågan så enkel, bara för att en sida kan krympa i storlek betyder det inte att informationen har samma värde på mobilen som i datorn.

Retinagrafik

Även om det idag fortfarande finns fler användare som använder Internet Explorer 6 än retinaskärm så är det helt klart en teknik på uppgående. Då en hemsida byggs för att klara framtiden är frågan man bör ställa sig istället hur trenden ser ut om ett år. Även om retinamarknaden idag är liten kommer den öka drastiskt inom en snar framtid.

Sociala medier

Den sociala medieintegrationen blir allt mer utvecklad och i takt med att användandet av sociala medier ökar så ökar även kraven för en välintregrerad webbplats mot sociala medier. I dagsläget är sociala medierna den näst största trafikkällan, strax efter sökmotorerna.

Teckensnittsfrihet

Genom allt bättre lösningar för att inkludera egna teckensnitt på sidan ökar även friheten till att få en design anpassad just för din grafiska profil. Glöm webbsäkra teckensnitt, nu är det webbfonter som gäller.

Animationer

Genom nya standarder kan animationer användas utan att använda flash. Javascript i kombination med CSS3 och HTML5 löser animationsproblematiken och öppnar för nya spännande lösningar.